Recente afleveringen van de Schokkend Nieuws Podcast: -  Sequels - Robots - Filmkritiek - Stephen King - Spider-Man - Film Noir - Imagine Film Festival - Genre-Oscars

Recente afleveringen van de Schokkend Nieuws Podcast:
-
Sequels
- Robots
- Filmkritiek
- Stephen King
- Spider-Man
- Film Noir
- Imagine Film Festival
- Genre-Oscars

Schokkend Nieuws

"Barend, ik wil een podcast beginnen over genrefilm. Horror, science fiction, fantasy... Kan ik dat samen met Schokkend Nieuws doen?" 

Zo introduceerde ik me destijds aan de hoofdredacteur van Schokkend Nieuws. Sinds een paar maanden was ik hooked aan podcasts: tijdens een reis in Amerika stopte ik niet meer met luisteren naar Serial, Radiolab en mijn favoriet Shock Waves - een podcast over horrorfilms. 

Uniek
Bestond dit al in Nederland? Voor zover ik wist nog niet. Dus spraken Barend en ik af dat hij een paar redacteuren mijn kant op zou sturen en dan zouden kijken of het klikte. Destijds werkte ik nog bij contentbureau RIDE, dus daar zaten we dan - vroeg op een avond in de lente met biertjes aan een enorme houten tafel.

"Basje is er niet bij vanavond", zei Barend meteen. Het was sowieso best wel een mannenclub en de enige vrouw in ons midden (Hedwig) wilde graag een aandeel, maar niet door maandelijks aan te schuiven. Liever in de vorm van een column die zij zelf Blast from the Past noemde. En daar hadden we meteen ons eerste segment. 

Eigenlijk stond de rest van de podcast vrij snel op poten: we beginnen met een rondje, daarna doen we een themagesprek en we sluiten af met een vooruitblik. Tussendoor doen we twee columns, van Hedwig en Erik. 

Basje?
Maar... mijn soon-to-be co-host was nog missing in action. Wie was deze Basje eigenlijk? In plaats van nog een redactievergadering besloten we maar meteen een pilot-aflevering op te nemen. Met Basje present.

De vraag kwam even bij me op: Wat als ik helemaal niet een team kon vormen met Basje? 

Nu zijn we anderhalf jaar (en zeventien podcasts) verder en heb ik er een kleine vriendengroep bij. Met Basje was er vanaf de start een bijzondere chemie, op de een of andere manier wisten we automatisch wat onze rollen binnen de gesprekken waren. Hoe zij onderwerpen opgooit en ik vervolgens doorvraag.

De podcast wordt ondersteund door Julius en Jasper, die meer een 'expert-rol' op zich nemen. Zij weten zoveel meer van films dan ik en zijn altijd een reddingsboei als het gaat over onderwerpen waar ik ze meer dan eens paniekerig aankijk tijdens de opnamen. Al kan ik eindeloos vragen stellen, inhoudelijk kan ik als horrorfan niet tippen aan hen als het gaat over onderwerpen als Film Noir of Spider-Man. 

Kijkje achter de schermen
Uiteraard is het meer werk dan je zou denken. Hierin heb ik het ook licht onderschat - zeker aangezien mijn rol zowel het organiseren als technisch ondersteunen van de podcast is. Om maar een echt kijkje achter de schermen te bieden, zo ziet een typische podcast-aflevering eruit qua organisatie:

Het begint allemaal met een redactievergadering waarin we bepalen wie onze gast gaat worden. Deze moet natuurlijk wel passen bij het thema, die we vaak vooruit hebben gepland. Zo wisten we al dat in september zowel The Dark Tower als IT uit zou komen: perfecte plek voor een Stephen King-podcast. Imagine Film Festival valt altijd in april, Halloween in oktober, we schoven al een keer aan in een foyer tijdens Nederlands Film Festival en eind januari hebben we onze eigen plek tijdens het IFFR in Rotterdam. 

De gast is vaak een combinatie van geluk en enthousiasme. Onze grootste gasten als Martin Koolhoven en Yorick van Wageningen moesten we ruim van tevoren boeken, maar meestal kunnen we het precies zo plannen dat iedereen op een doordeweekse avond kan aanschuiven.

Het draaiboek wordt dan door Basje gemaakt terwijl ik de gast regel. Als de opnamedag aanbreekt wordt er druk gediscussieerd over welke films we in het rondje bespreken en wat we aan onze gast gaan vragen. 

Techniek
Technisch gezien heb ik alles in handen: een ZOOM-recorder staat vaak voor mijn neus waaraan ik live zit te draaien zodat iedereen verstaanbaar is. Tegelijkertijd presenteer ik de podcast en zit Basje naast mij om het stokje zo nu en dan over te nemen. Vier microfoons rondom mijn keukentafel, dat is vaak de setting. Een enkele keer nemen we de aflevering ergens anders op, zoals speciale uitzendingen tijdens Nederlands Film Festival en in De Filmhallen. 

Het SD-kaartje laad ik na de aflevering in en de losse sporen van iedere microfoon render en mix ik tot één geheel. Daarna stuur ik die bestanden vaak naar Erik, die tevens de muziek-column inspreekt. Een enkele keer edit ik zelf, als Erik niet kan. Ik weet eigenlijk niet wat hij daarvoor gebruikt... maar ik gok Audacity. Net als ik. 

De release wordt door een team bij Schokkend Nieuws gedaan. Er worden tekstjes geschreven voor in de metadata van de files op Soundcloud door Julius en vervolgens pusht Hedwig het bestand op iTunes. De redactie schrijft er een stukje over en deze wordt verspreid door het tijdschrift, de website en social media. 

Kom je bij het team? 
Wat bijvoorbeeld een uitdaging is waar we telkens op stuiten is de distributie en de promotie van de podcast: eigenlijk heeft niemand daar tijd voor terwijl we begrijpen hoe belangrijk het is. We zijn dan ook altijd op zoek naar extra mankracht voor de podcast, dus mocht je bij ons clubje aan willen sluiten... kijk dan hier

Evalueren gebeurt ieder half jaar, wanneer we de cijfers doornemen en bepalen wat er lekker loopt (thema's, gasten, gesprekken). Dan breken we een pizzadoos en een fles wijn open, wat we sowieso tijdens de opnamen ook altijd doen. Dat zijn overigens de enige kosten die we hebben, op de aangeschafte apparatuur na. Want waar neem je een podcast op, vast in een geluidsdichte studio toch? Nou... nee hoor: gewoon gezellig aan de keukentafel. 

De grootste verrassing was in hoeverre we een team bleken te zijn. Dat het gevoel dat we willen opwekken - een aangenaam gesprek dat in de kroeg zou kunnen plaatsvinden over genrefilm - lijkt aan te slaan. We krijgen fanmail, horen positieve geluiden uit de filmwereld en werden onlangs zelfs voor een Podcastprijs werden genomineerd. Het meest waardevolle is dat we ineens bij elkaar over de vloer komen tijdens verjaardagen en filmmarathons. Het is wat je vaak vergeet dat ook hoort bij een creatief proces: je krijgt er ineens een groep vrienden bij.

Dus daarom ook met grote dank naar het team: Barend de Voogd (hoofdredactie), Vincent Hoberg (hoofdredactie), Carlijn Kruidhof (Hoofdredactie Online), Basje Boer, Julius Koetsier, Jasper ten Hoor, Hedwig van Driel en Erik van 't Holt. 

Wil je meer weten over onze podcast? Neem contact op met mij, via tim@timkoomen.com.