Online Video is dood... lang leve Online Video! / by Tim Koomen

Onlangs betrapte ik mezelf erop dat ik twee uur lang met een verkrampte hand mijn telefoon vasthield. Ik zat zo verwikkeld in een Louis Theroux-docu dat ik te lui was om mijn televisie aan te zetten.

Video's worden toegankelijker, boeiender, steeds meer op mij (of jou) toegespitst. Het is de grootste luxeverslaving ooit: bewegend beeld. Contentmakers en adverteerders weten dat we niet meer zonder kunnen... en spelen daar handig op in. 

01.jpg

In Louis Theroux: Dark States gaat de journalist op zoek naar de duistere kant van Amerika. "Niet zo moeilijk te vinden", hoor ik je zeggen? Nope... 

Door twee extra handelingen (mijn televisie aandoen en Google Chromecast te selecteren) had ik het mezelf een stuk comfortabeler kunnen maken, maar ik kóós ervoor om op mijn telefoon te kijken. 

First Screen
Online video... Het is niet meer weg te denken uit ons leven. Hoe snel we gewend zijn geraakt aan iets dat ooit 'second screen' werd genoemd (en inmiddels 'first screen' is geworden). Er wordt op zo'n hoog tempo videocontent geproduceerd, dat het niet bij te houden is wat er uitkomt. Laat staan dat je alles nog kunt zien óf kunt opvallen in deze vloedgolf van video. 

Zo wordt er voorspeld dat tegen de tijd dat het 2021 is, we iedere minuut zoveel video uploaden dat het 5 miljoen jaar kost om de maandelijkse oogst aan video's te bekijken. Maandelijks 5 miljoen jaar aan video's! 

We hebben online video in ons leven geadopteerd als een nieuw onderdeel van ons huishouden. We kijken ernaar, vinden er iets van - soms zorgt het voor rust en soms voor adrenaline. Het is nooit genoeg maar altijd teveel. We zijn collectief een beetje verslaafd geraakt aan bewegend beeld... We vinden dat we er recht op hebben en lopen te vloeken als het niet werkt. 

Kattenfilmpjes
Iedereen die video's produceert is ineens aan het knokken voor de tijd van publiek: iedere seconde dat zij tijd hebben om video's te kijken staan er genoeg aanbieders in de rij om ze te bedienen. Heb je zin in een tiendelige dystopiaanse actieserie over vrouwen die geen baby's kunnen krijgen? Nee... dan misschien twee minuten? Check dan deze schattige poes die erbij zit alsof hij aan het chillen is! Wat denk je van deze compilatie van beste The Voice-audities wereldwijd? We hebben nog exclusief een film voor je die je moet zien, anders kun je morgen niet meepraten met je collega's... Of heb je meer zin in de nieuwe aflevering van Temptation Island die online al een week voorloopt op televisie? 

Screen Shot 2018-03-14 at 10.35.10.png

De meest populaire video van 2017 wereldwijd was deze gemaskeerde zanger. Momenteel staat de teller op ruim 230 miljoen views: https://www.youtube.com/watch?v=8rRfqWcz-mw

 

 

 

Waar mensen vrijwel nooit vrijwillig voor zullen kiezen, is reclame. In mijn tijd bij een reclamebureau werden we weleens om advies gevraagd of een commercial op een YouTube-kanaal van een merk thuishoort. Een tv-commercial is precies zoals het klinkt: gemaakt voor televisie. Dus moeten merken nog innovatiever zijn in het bedenken hoe ze hun doelgroep online gaan bereiken: niet door een tv-commercial en ook niet door een korte versie ervan. 

In een recente podcast van Madison & Culture waarin Linda Yaccarino (van NBC Universal) te gast is, gaat zij in op de vraag: hoe bedien je een publiek over meerdere platformen? Zij legt uit dat NBCU begon te investeren in partijen als Buzzfeed, Snapchat en VOX omdat ze zich besefte dat die doelgroepen op een andere manier hun nieuws vergaren dan de tv-kijkers van NBCU. Het op maat maken van videocontent en toespitsen per platform is iets dat ook merken in Nederland steeds meer omarmen en begrijpen. 

Kwaliteit
Terwijl het zo versplinterd is, hebben we wel steeds meer tijd voor video. In 2017 waren video's gemiddeld veel langer: zo'n vier minuten (versus 55 seconden in 2015). Meer content maar ook meer tijd om ons te focussen op een specifiek ding. Dat was niet de boodschap die videomakers probeerden uit te zenden toen online video in opmars was. Een teken dat het niet om kwantiteit, maar om kwaliteit gaat als we naar een scherm kijken. 

En dan is er die term... Online Video. Dit klinkt alweer bijna zo stoffig dat het thuishoort op de plank bij VHS-banden, Tamagotchi's, Second Life en 'www'. Onze verslaving aan bewegend beeld is niet meer te vangen onder één noemer. Video is alomvertegenwoordigd, de bron doet er niet meer toe. Of we nu Netflix aanzetten, YouTube afstruinen, Facebook Watch gaan ontdekken of Instagram Stories verslinden: het is niet relevant hoe het tot ons komt maar dát het ons bereikt. 

What's next?
Technisch gezien gaat video stappen vooruit zetten: 4k en HDR zullen in 2018 een nog grotere opmars maken en merken zullen artificial intelligence gaan inzetten om hun doelgroep te bedienen met gepersonaliseerde video's. Er worden nog grote stappen gezet in livestreaming (zeker nu Adobe dat niet meer gaat ondersteunen en platformen naarstig op zoek zijn naar alternatieve manieren). Door iOS 11 is er geen derde partij meer nodig om überhaupt het vastleggen van video te ondersteunen, waardoor het mogelijk wordt om nog sneller te filmen, editen en exporteren (posten).

03.png

Facebook Watch is in Amerika al een poosje beschikbaar en heeft daar een goede start gemaakt. In 2018 zijn ze van plan 1 miljard te investeren in het platform en ze willen YouTube van de troon stoten als grootste. 

Facebook Watch wordt hopelijk snel opengesteld in Europa, waardoor contentmakers weer een nieuwe grote outlet hebben. Netflix is tegelijkertijd flink aan het investeren om hun library zo'n 50% uit originals (eigen content) te laten bestaan: maar liefst 8 miljard dollar spenderen ze hieraan, enkel in 2018.

De nieuwe trend voor adverteerders? Dat is moeilijk te zeggen, al zit er wel iets in het nieuwe model waarbij je als bezoeker van een site punten of entertainment kunt ontgrendelen terwijl je interactie hebt met een advertentie. Deze 'value exchange ad units' worden vooralsnog als gebruikersvriendelijk ervaren en het feit dat je iets terugkrijgt is een waardevolle stap. 

Tot slot, het blijft een punt van discussie: autoplay. Hierdoor zijn cijfers van adverteerders vaak niet helemaal correct, door autoplay worden video views namelijk een stuk hoger dan iemand die geboeid naar een video kijkt. Hoe hoog is de conversie op een video die telkens automatisch begint te spelen? Safari heeft autoplay al geblokt en veel adverteerders passen zich al aan aan de regels van Facebook: meer tekst en minder geluid. 

Terwijl al deze ontwikkelen elkaar in rap tempo opvolgen, worden wij als consument op onze wenken bediend: al deze videocontent uit al die verschillende hoeken, telkens weer geoptimaliseerd om beter in ons leven te passen. Alsof je het populaire jongetje of meisje op school bent: iedereen roept om je aandacht en door algoritme is ook nog eens iedereen aantrekkelijk, grappig, mysterieus en spannend. Zo trappen we er allemaal met een brede glimlach in: de revolutie van (online) video.