Zien waar ik het over heb? Check hier de meeste films online: 1. Lights Out 2.  Oculus

Zien waar ik het over heb? Check hier de meeste films online:
1. Lights Out
2. Oculus

Kijk deze creepy shorts

De meeste genrefilm-makers willen niets liever dan de formule uitvinden. Een nieuwe scare, een originele twist of het perfecte einde. Tegen de tijd dat je een feature film draait (meestal na vijf jaar ontwikkeling) is het misschien al te laat... dus waarom niet als short? 

Dit zijn een aantal shorts van filmmakers die hun doel raakten.

Laten we maar meteen beginnen met de meest bekende. Het sprookje van Hollywood: regisseur David F. Sandberg maakt een short van nog geen drie minuten over wat je je ziet als je het licht uitdoet. Het resulteerde niet alleen in de creepy Lights Out, wekenlang fanatiek door iedereen gedeeld op Facebook, maar ook in een filmdeal. De feature film-versie van Lights Out zag in 2016 het licht (of.. het donker) en was verrassend aangenaam. 

Dat is niet de enige short die een grote deal in Hollywood landde. Kijk maar naar regisseur Mike Flanagan, die met zijn short Oculus Chapter 3: The Man with the Plan zodanig opviel dat hij de kans kreeg om een feature te maken over een bespookte spiegel. Flanagan was al jaren bezig met shorts en maakte met zichzelf de afspraak dat als deze niet zou aanslaan hij de handdoek in de ring zou gooien. Het werd een groot succes en nu maakt Flanagan sterke films als Neflix-hits Hush en Gerald's Game. 

Creepy hoeft niet meteen blood en gore te betekenen. A Film by Vera Vaughn pakt dat moment waar we allemaal een beetje bang voor zijn: wat nou als ons leven... niet ons leven is? Een film editor werkt 's avonds laat als ze een inbreker hoort. Als ze voorzichtig gaat kijken neemt haar avond een bizarre wending en lijkt de realiteit de fictieve wereld waar ze aan werkt over te nemen. 

Of Oct 23rd dan... waarin een vrouw haar vriendin opbiecht dat haar dochter niet is wie ze denkt dat ze is. Goed geacteerd vooral en laten we eerlijk zijn: creepy kids doen het altijd goed in enge films. Een sterke cast vind je ook in Mouse, een andere vorm van horror (denk... Aranofsky) waarin een cokeverslaafd koppeltje ervan overtuigd is dat er een muis in hun huis rondloopt die hen langzaam tot waanzin drijft. 

Dan mochten Lights Out en Oculus misschien aardige hits zijn geworden in de bioscoop, niets overtreft wat Saw wist te bereiken. Een toen nog onbekende James Wan vertelde via een slimme flashback constructie een situatie die later centraal zou staan in de lange versie van Saw. Je weet wel, die ene film die maar liefst zeven sequels wist uit te rollen. 

Wie weet ligt dat ook in het verschiet van Selfie from Hell. De maker (een Duitse studente) heeft een flinke deal geland nadat de short viral ging - over een meisje die een selfie neemt waarop steeds een freak op de achtergrond verschijnt. Niet de beste of meest originele short (alle gebrek aan backstory of ontwikkeling van een verhaal...) maar wel slim bedacht en in de categorie: voer het maar uit. 

Van Nederlandse komaf zijn ook een paar pareltjes te vinden. In Hold On is een meisje verwoed bezig haar plek vast te houden binnen een orkest. Misschien niet je standaard enge film maar wel eentje die onder je huid kruipt. Iets meer direct en gruwelijk is Arrêt Pipi, waarin een stelletje stopt bij een wc langs de weg om daar geconfronteerd te worden met een wc-dame die van aanpakken houdt. 

Tot slot nog een kleine hart onder de riem voor filmmakers die internationaal hun egisseur Fede Alvarez, die de remake van Evil Dead voor 30 miljoen mocht maken nadat zijn short Don't Panic viral ging. Niet zozeer creepy... wel inventief gemaakt en een originele manier om de aandacht te trekken met je filmtalent. Overigens heeft Alvarez aangegeven zonder nadenken deze short online te hebben gezet en was verrast door het overweldigende succes. 

The Smiling Man

Die ene met die actrice die vergane glorie is